• Καραολή & Δημητρίου 149, Εύοσμος
    Β. Ηρακλείου 38-Τσιμισκή 43 Πλατεία ODEON 8ος 'Οροφος
  • Καλέστε μας: 6984200722

Γόνατο

image

Γόνατο

Χονδροπάθεια

Η χονδροπάθεια αποτελεί βλάβη του αρθρικού χόνδρου, η οποία προκαλείται από χρόνια ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες αλλά μπορεί να αποτελέσει πάθηση και του ανδρικού πληθυσμού, ειδικότερα των ανδρών που είναι υπέρβαροι και καταπονούν τα γόνατά τους λόγω καθημερινής ρουτίνας.

Το γόνατο συνήθως εμφανίζει οίδημα (πρήξιμο). Αρκετές φορές μπορεί να μπλοκάρει (block γόνατος) και οι ασθενείς διαμαρτύρονται στο γιατρό για μπλοκάρισμα ή μάγκωμα του γόνατος. Η θεραπεία της πάθησης είναι είτε συντηρητική (π.χ. εγχύσεις υαλουρονικού οξέως) είτε χειρουργική (αρθρσκόπηση) αναλόγως τη βαρύτητά της, το ατομικό ιστορικό του ασθενούς καθώς και τις απαιτήσεις του στην καθημερινή ρουτίνα. 

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα αποτελεί εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης των γονάτων. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες της μέσης και της τρίτης ηλικίας. Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ποικίλουν. Τα συνηθέστερα είναι η κληρονομικότητα, η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και φυσικά η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας τίθεται κυρίως από την κλινική εξέταση και από τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες). Η θεραπεία είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική και αυτό θα εξαρτηθεί από την κλινική εικόνα του ασθενούς σε συνδυασμό με τον ακτινολογικό έλεγχο.

gonato