• Καραολή & Δημητρίου 149, Εύοσμος
    Β. Ηρακλείου 38-Τσιμισκή 43 Πλατεία ODEON 8ος 'Οροφος
  • Καλέστε μας: 6984200722

Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα (jumper’s knee)

image

Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα (jumper’s knee)

Η τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα ή αλλιώς «το γόνατο του άλτη» (jumper’s knee) είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης που κάνει την εμφάνισή του τόσο στους νεαρούς όσο και στους μεγάλους αθλητές. Το πρόβλημα δημιουργείται από την καταπόνηση του γόνατος λόγω των αλμάτων που κάνει ο αθλητής κι εντοπίζεται στον κάτω πόλο της επιγονατίδας εκεί που ξεκινάει ο επιγονατιδικός τένοντας.

 knee1

Ο ασθενής διαμαρτύρεται είτε για ενόχληση είτε για έντονο πόνο «κάτω από το γόνατο», όπως το εκφράζει ο ίδιος. Συνήθως, η κατάσταση αυτή χρονίζει γιατί όταν βρίσκεται στα πρώτα στάδια, ο αθλητής δε δίνει την πρέπουσα σημασία και συνεχίζει την άθληση. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ο πόνος κάνει αδύνατη τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τότε επισκέπτεται τον ορθοπαιδικό για οδηγίες.

 knee2

 Η θεραπεία λοιπόν του «γόνατος του άλτη» αντιμετωπίζεται όπως τα περισσότερα σύνδρομα υπέρχρησης. Αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες για ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα προοδευτική επάνοδος μέσα στο γήπεδο με φυσικοθεραπείες και κινησιολόγιο για ενδυνάμωση. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία με PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια). Το πλεονέκτημα που έχει αυτή η θεραπεία είναι ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργίας αφού τα αιμοπετάλια που εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή προέρχονται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Επίσης, το PRP έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε τέτοιες περιπτώσεις που ο ασθενής είναι νεαρός και αθλητής. Το PRP βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και με την κατάλληλη κινησιοθεραπεία (ή μαζί και τη φυσικοθεραπεία) ο αθλητής επιστρέφει γρήγορα στο γήπεδο.