• Καραολή & Δημητρίου 149, Εύοσμος
    Β. Ηρακλείου 38-Τσιμισκή 43 Πλατεία ODEON 8ος 'Οροφος
  • Καλέστε μας: 6984200722

Ολική αρθροπλαστική γόνατος & ισχίου

image

Ολική αρθροπλαστική γόνατος & ισχίου

Οι πιο συχνές αρθρώσεις που βλάπτονται από οστεοαρθρίτιδα είναι η άρθρωση του γόνατος και η άρθρωση του ισχίου.

Όταν η καταστροφή της άρθρωσης είναι μεγάλου βαθμού κι έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που δε βελτιώνεται πλέον ο πόνος με τη συντηρητική αγωγή, ενώ η ρουτίνα του ασθενούς και οι καθημερινές του δραστηριότητες είναι επώδυνες και πραγματοποιούνται με δυσκολία, τότε προβαίνουμε σε αλλαγή της άρθρωσης. Αυτή η χειρουργική διαδικασία αποκαλείται ολική αρθροπλαστική, είτε γόνατος είτε ισχίου.
Η μεγάλη επιβάρυνση της άρθρωσης και η μακροχρόνια εκφύλισή της, η οποία μπορεί να προέρχεται από μηχανικούς ή παθολογικούς παράγοντες (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο χειρουργείο.

Οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ολική αρθροπλαστική είναι συνήθως άνω των 50 ετών. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η ολική αρθροπλαστική σε νεότερους ασθενείς, όπως σε περιπτώσεις βαριάς τραυματικής βλάβης ή όταν υπάρχει συγγενής αιτιολογία.
Παρόλο που οι αρθροπλαστικές του γόνατος και του ισχίου θεωρούνται «μεγάλες» επεμβάσεις από τον κόσμο, η επάνοδος του ασθενούς μετά το χειρουργείο στην καθημερινότητα είναι σύντομη.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει για να έχουμε ομαλή διεγχειρητική (κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δηλαδή) και μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος (ατομικό ιστορικό & εργαστηριακές-απεικονιστικές εξετάσεις) περίπου 5-7 μέρες πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής χρήζει πάντα φυσικοθεραπειών.