• Καραολή & Δημητρίου 149, Εύοσμος
    Β. Ηρακλείου 38-Τσιμισκή 43 Πλατεία ODEON 8ος 'Οροφος
  • Καλέστε μας: 6984200722

Πελματογράφος

Σύστημα καταγραφής μέγιστων πελματιαίων πιέσεων & ανάλυσης βάδισης (στατική, δυναμική, κινητική) της βάδισης και της κίνησης των αρθρώσεων.

Ο πελματογράφος είναι μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα που αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι αποτυπώνουν το πέλμα και καταγράφουν την πίεσή του είτε όταν ο εξεταζόμενος βρίσκεται σε στάση (στατική μέτρηση) είτε όταν αυτός βρίσκεται σε κίνηση (δυναμική/κινητική μέτρηση) προσφέροντάς μας έτσι αντικειμενικά δεδομένα.

Ο πελματογράφος είναι συνδεδεμένος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα (software). Ο υπολογιστής λαμβάνει τα δεδομένα που καταγράφονται στον πελματογράφο και τα αναλύει σύμφωνα με τη φόρτιση, το κέντρο βάρους και τις φάσεις στήριξης κι αιώρησης του ποδιού κατά τη βάδιση.

Με αυτόν τον τρόπο διενεργείται το πελματογράφημα, η εξέταση δηλαδή η οποία δίνει τη δυνατότητα για κινητική ανάλυση της βάδισης, έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός να μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη πιθανού εμβιομηχανικού προβλήματος ή πάθησης του ποδιού. Η ψηφιακή καταγραφή & ανάλυση των πελμάτων είναι πολύ σημαντική διότι μαζί με τα δεδομένα που μας δίνει ο πελματογράφος για τα πόδια, ο θεράπων ιατρός μπορεί να βγάλει συμπέρασμα και για άλλες παθήσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τον εξεταζόμενο στα κάτω άκρα γενικά και πιο συγκεκριμένα στα γόνατα, στα ισχία και στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), τα οποία υπάρχουν λόγω της κακής εμβιομηχανικής του άκρου πόδα που μεταφέρει το πρόβλημα πιο πάνω στο σκέλος.

 

Πελματογράφημα

 

Από τη στιγμή που γίνει το πελματογράφημα και διαπιστωθεί κάποια πάθηση στα κάτω άκρα του εξεταζόμενου, τότε μπορεί να γίνει χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων (πάτοι) με σκοπό την αποκατάσταση του προβλήματος.
Παθήσεις ή καταστάσεις που αποτελούν σοβαρή ένδειξη για τη διεξαγωγή πελματογραφήματος και τη χρήση ορθωτικών πελμάτων είναι οι ακόλουθες:

1. Πλατυποδία & βλασοπλατυποδία
2. Κοιλοποδία
3. Παθήσεις που προκαλούν «επώδυνη πτέρνα», αυτές είναι η άκανθα πτέρνας, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η νόσος Sever
4. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (Hallux valgus- Κότσι)
5. Η μεταταρσαλγία και οι κάλοι στην πελματιαία επιφάνεια του ποδός
6. Ανισοσκελία
7. Πόνος στην κατώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (χαμηλή οσφυαλγία)
8. Τενοντίτιδες του Αχίλλειου τένοντα
9. Βλάβες του χόνδρου στις αρθρικές επιφάνειες του άκρου ποδός, της ποδοκνημικής, του γόνατος και του ισχίου
10. Πολύωρη ορθαστασία
11. Έντονη βάδιση ή άθληση

Σε συνδυασμό με τον πελματογράφο ή ξεχωριστά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ασύρματος αισθητήρας καταγραφής και ανάλυσης της βάδισης καθώς και ανάλυσης της κίνησης των αρθρώσεων, των άνω/κάτω άκρων και του αυχένα με την κεφαλή.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που θα λαμβάνει ο θεράπων ιατρός, θα μπορεί να εκτιμήσει όχι μόνο τη βάδιση του εξεταζόμενου αλλά και τη φυσιολογία ή παθολογία της κίνησης των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, θα μπορεί να βγεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, είτε αυτό αφορά συντηρητική αντιμετώπιση με φάρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες είτε χειρουργική αποκατάσταση.